Te-ai întrebat și tu ce este henna?
Henna (lawsonia inermis) este o plantă care crește în zonele semi-aride și tropicale din Africa de Nord, Asia și Australia. Frunzele acestui arbust sunt uscate și mărunțite fin iar pudra rezultată este folosită pentru a colora părul în nuanțe de arămiu-roșcat. Planta henna a fost folosită de secole ca vopsea naturală.
Henna nu numai că vopsește părul în mod natural fără să îl deterioreze dar este și benefică pentru păr. Datorită proprietăților antifungice și antimicrobiene curăță scalpul în profunzime. Iar datorită proprietăților sale antioxidante henna luptă împotriva căderii părului astfel încât firul devine mai gros și părul mai bogat.
Henna este o alternativă de vopsire a părului excelentă pentru persoanele care au alergie la vopseaua chimică.
Henna – beneficii:
- Vopsește părul în mod natural
- Lasă părul mătăsos și lucios
- Combate mătreața
- Repară părul deteriorat
- Previne căderea părului
- Susține creșterea părului
Acum că am definit henna, ce este totuși vopseaua henna?
Vopseaua henna poate fi împărțită în 3 categorii principale, în funcție de ce conține:
- vopsea henna 100% naturală care conține doar plante (henna împreună cu alte plante ayurvedice). Pentru că conține doar plante nevoie de un timp mai lung de acționare (de la 1 la 2-3 ore)
- vopsea henna pudră care conține atât plante dar și un procent mic de ingrediente chimice, (de ex. henna 30 de minute)
- vopsea henna cremă la tub, cu extracte de henna dar cu o compoziție similară unei vopsele chimice
1. Vopsea henna 100% naturală – pudră, din plante
Poate te întrebi, și pe bună dreptate, dacă henna e un colorant arămiu-roșcat atunci cum poți obține mai multe culori de vopsea henna? Cum se poate ca henna să aibă mai multe nuanțe?
“ Henna + alte plante ayurvedice = mai multe nuanțe
Când combini henna cu alte plante ayurvedice care colorează și tratează părul obții mai multe nuanțe. La aceste amestecuri de henna cu alte plante se face referire… tot cu denumirea henna.
O găsești sub formă de pudră, practic doar plantele mărunțite fin. Aceasta este cea mai bună vopsea henna.
Principalele plante pentru a crea nuanțe diferite în formulele de vopsea 100% naturală henna sunt: henna, indigo, cassia, amla, Pe lângă acestea se adaugă și alte plante pentru efectele benefice asupra firului de păr: neem, bhringraj, etc.
O identifici ușor verificând lista de ingrediente cât și după timpul de vopsire lung, de 2-3 ore. La ingrediente trebuie să fie doar plantele sub denumirea lor în latină.
De exemplu, vopseaua 100% naturală Henna Mandala, pe lângă henna conține și următoarele plante:
Indigo (Indigofera Tinctoria)
Principala plantă cu care se combină henna este indigo (indigofera tinctoria) pentru obținerea nuanțelor închise de șaten/castaniu și negru. Știi părul de abanos și super lucios pe care îl au femeile din India? Se datorează combinației de henna cu mult indigo.
Ce este indigo?
Indigo este un mic arbust ale cărui frunze produc un pigment albăstrui-negru. Ca și henna, indigo a fost îndelung folosită ca vopsea pentru păr și pentru țesături.
Amla (Emblica Officinalis)
O altă super plantă în ayurveda (medicina tradițională indiană) este amla.
Ce este amla?
Amla (agrișa indiană) este fructul unui arbust și conține foarte multă vitamina C.
Amla – beneficii:
- Oprește căderea părului stimulând rădăcinile
- Întărește firul de păr
- întârzie albirea prematură
- Face părul mătăsos
- Conferă volum și încurajează buclele
- Atenuează reflexele roșcate date de henna
Vezi pudra amla
Cassia Obovata (henna incoloră)
Cassia obovata este cunoscută cu denumirea de “henna incoloră”. Sigur ai auzit de ea. I se spune așa pentru că are are un efect de tratare a părului asemănător hennei dar fără să îl coloreze. Acționează că un balsam natural pentru păr, conferindu-i strălucire, întărind firul de păr și reparând părul deteriorat.
De aceea, henna incoloră este o soluție foarte bună pentru repararea părului vopsit chimic sau decolorat.
Vezi „henna incoloră”
Neem (Azadirachta Indica)
O altă plantă folosită pe scară largă pentru beneficiile sale antibacteriene este arborele de neem. Aceasta luptă împotriva căderii părului, mătreței și problemelor pielii, oprește subțierea părului.
Vezi și șamponul cu neem
Bhringraj (Eclipta Alba)
Bhringraj este o plantă care crește la poalele Himalayei și un ingredient de bază în tratamentele pentru păr. Este un tonic capilar, ajută creșterea părului prin stimularea foliculilor și conferă strălucire. Și-a câștigat reputația de element anti-aging în practică ayurveda.
Vezi uleiul de păr cu bhringraj
Centella Asiatica
Terminalia Chebula
Conține principii astringente, este antiseptic și antiinflamator, curăță părul.
Terminalia Bellirica
Este folosită pentru calitățile sale de regenerare a părului și împotriva albirii premature, ajută la fixarea culorii în păr.
Ca și în cazul vopselelor chimice, calitatea unei vopsele henna diferă în funcție de producător. Culoarea rezultată în urmă vopsirii cu henna 100% naturală este influențată de mai mulți factori:
- formula, combinația de plante pentru crearea unei nuanțe
- consistența fină este un indicator de calitate. Înseamnă că s-au folosit părțile cele mai bune din plante dar și că pasta henna este mai cremosă și se aplică mai ușor
- prospețimea și modul de ambalare (punguță de aluminiu) care păstrează calitățile hennei în timp, ferită de umezeală și lumină
2. Vopsea henna pudră – cu timp de acționare scurt
Deși se găsește tot sub formă de pudră această henna are un timp de acționare scurt, câteva minute și nu de câteva ore. Conține atât henna dar și ingrediente chimice specifice vopselelor sintetice (de obicei PPD – para-fenilendiamină).
Plantele nu pot vopsi singure în 30 de minute și în acest caz vopsirea se face cu ajutorul ingredientului chimic. PPD (Para-fenilendiamina) este un agent de colorare chimic care se găsește în vopselele de păr permanente. Acesta îmbunătățește colorarea părului și scurtează timpul de acționare.
Dacă o vopsea henna promite vopsirea în timp scurt verifică ce conține și vei găsi pe lângă plante și ingrediente chimice.
3. Vopsea henna cremă – la tub
Vopseaua henna care se găsește sub formă de cremă la tub seamănă cel mai mult cu vopseaua chimică din comerț. Are și extracte vegetale din henna însă dacă citești lista ingredientelor îți dai seama că este departe de varianta 100% naturală.
Concluzie:
Vopseaua 100% naturală, din plante, conține doar plante și are un timp de acționare mai lung.
Dacă vopseaua de păr henna colorează în timp scurt sau se găsește la tub verifică ingredientele, sigur conține și ingrediente chimice pe lângă henna.
Citește eticheta. Tu știi ce variantă preferi și ți se potrivește cel mai bine. Pe toate aceste produse poate să scrie cuvântul natural însă nu au același grad de ingrediente naturale în ele, nu-i așa?